Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lilia Zaharia: Pe urmele predecesorului

Lilia Zaharia: Pe urmele predecesorului

Orașul Bălţi are un primar interimar nou. Octavian Mahu. Schimbarea a avut loc după ce Vasile Panciuc a ales să-şi ridice mandatul de deputat PCRM. Panciuc s-a aflat în fruntea oraşului din 2001, exact din anul în care, în R. Moldova, PCRM venise la guvernare. De atunci primarul a promovat cu fidelitate ideile partidului său, înroşind oraşul.

În martie 2005, când au avut loc alegeri parlamentare ordinare, el a fost ales deputat, dar a refuzat să-și lase orașul pe mâna altui primar. Acum, în 2011, Panciuc s-a aflat în aceeaşi situaţie de a alege: primar ori deputat. Decizia trebuia luată până la 28 februarie, răgaz în care toţi deputaţii care deţin o altă funcţie publică trebuie să aleagă una din două. Acum câteva zile, primarul capitalei nordului s-a decis. Astfel, primar interimar al orașului Bălți a fost numit Octavian Mahu. În prealabil, pentru a înlesni acest scenariu, consilierul Mahu a fost ales de majoritatea comunistă din consiliul local în funcţie de viceprimar. Pentru a păşi din această funcţie în cea de primar interimar nu a fost nevoie decât de câteva zile.
Până la alegerile locale din 2011, Mahu va continua strategiile predecesorului său.

Atât capitala sudului, orașul Cahul, cât și capitala nordului, orașul Bălți, au în frunte, de ani buni, primari comunişti. La Cahul – Gheorghe Zagorodnâi, la Bălți – Vasile Panciuc. A mai rămas o singură capitală neocupată, Chişinăul. Vin alegerile locale. Credeţi că perdanţii scrutinului din 28 noiembrie 2010 vor accepta să nu revină şi la Chişinău?

Lilia Zaharia